Yhteystiedot

Raimo Sävilä
valokuvaaja
Tapiontie 13 as 34
45160 Kouvola
0400-257058
r.savila@hotmail.fi

Uutiset

25.4.2014Valokuvia ja vanhoja kameroita TykkimäessäLue lisää »18.4.2014Vanhoja kameroita kuvinaLue lisää »8.7.2013Polaroid Transfer-kuvia Sri LankastaLue lisää »

Uusimmat kuvat

Uusimmat kuvat

Uutiset

25.4.2014Valokuvia ja vanhoja kameroita TykkimäessäLue lisää »18.4.2014Vanhoja kameroita kuvinaLue lisää »8.7.2013Polaroid Transfer-kuvia Sri LankastaLue lisää »

Pohdintoja

Erilaisia pohdintoja valokuvauksesta ja kaikesta muusta

 Määrä ei aina korvaa laatua

 Valokuvia kuvataan nykyisin monenlaisilla välineillä. Kännykkäpuhelimet ovat kehittyneet ja antavat jopa ihan laadukasta kuvaa. Kuvia paukutellaan kaikenlaisissa tilanteissa kymmeniä ja satoja. Se on ihan hyvä. Kuvatulvasta tulee ongelmia. Mitä säästetään ja miten. Ehkä ne huonoimmat, epäonnistuneemmat voisi poistaa samantien.

Tärkeintä olisi harkita kuvatessa mitä kuvataan, mistä kulmasta ja millä rajauksella ym. Valo on tärkeä, onhan valokuvaus valolla piirtämistä, joten valoa ja valon suuntaa kannattaa tarkkailla. Kohteessa kannattaa aina ensin tutkia kohde ja vasta sitten aloittaa kuvaus. Matkoilla tyypillisin tapaus on, kun tullaan linja-autolla kohteeseen ja astutaan autosta ulos lauotaan ovelta heti parikymmnetä kuvaa lähes silmät ummessa. Kannattaa laskea vaikka kolmeen.

 

Katse objektiiviin

Yksi kameran tärkeimmistä osista on objektiivi, vaikka kuvia on otettu ilman linssiäkin eli neulanreikäkameralla camera obscuralla , tarvitaan hyvään terävään kuvaan hyvä objektiivi. Järjestelmäkameroiden peruspaketeissa on yleensä peruszoomi. Runko on yleensä monipuolinen, mutta mukana tuleva zoomi on melko halpa lasi. Yleensä jonkun kympin luokkaa, kun runko voi olla useamman satasen paikkeilla. Tällä saadaan paketit huokeammiksi. Tällä lasilla selviää alkuun, mutta jos mennään pitemmälle on syytä vaihtaa parempaan peruszoomiin. Hyvän lasin etuna on, että se piirtää paremmin koko alueelta, myös täysillä aukoilla, joilla joudutaan kuvaamaan huonoissa valaistuksissa ja pitkillä objektiiveilla, jolloin joudutaan lyhyisiin valotusaikoihin. Kiinteäpolttovälisillä on yleensä parempi valovoima ja jopa piirtokin, niimpä esim. pitkiä laseja hankitaan monesti kiinteäpolttovälisinä. Melkein voisi sanoa, että mieluimmin halvempi runko ja parempi lasi.

Osassa järjestelmäkameroissa on puolikinon kokoinen kenno jolloin polttovälikerroin on n. 1,5-1,6. Täydenkoon objektiivit käyvät sekä täys- että puolikoon kameroihin, mutta ns. puolikoon objektiivit käyvät vain puolikoon runkoihin. Eivät täyskoon runkoihin. Puolikoon linssit ovat myös edullisimpia hankkia. Esim. kertoimesta, ns. normaali objektiivi 50 mm on puolikoon rungossa 75 mm siis lievä tele. 

 

Valokuvataiteen aluenäyttely rami.jpg

 Valokuvataiteen aluenäyttely pidettiin Kotkan Valokuvakeskuksessa. Näyttelyyn tarjottiin lähes kolmesataa kuvaa ja näyttelyyn hyväksyttiin reilut kolmekymmentä teosta, jotka olivat esillä Kotkan Valokuvakeskuksessa ja myöhemmin Lappeenrannassa. Sain näyttelyyn "Tanssijat" kuvan, joka kuuluu samannimiseen sarjaan.

 

Kameraseurojen Liiton vuosinäyttely 3-21.4.11

Näyttely pidetään Helsingissä, Kamera-Galleriassa,  Lastenkodinkuja 1. Näyttelyyn saivat kuvan Kouvolasta Leena Asikainen ja Raimo Sävilä. Kuvani oli "Panaman kanavassa", joka on omakuva kanavassa.

raimosvil-panaman_kanavassa_ii-jpge.jpg